Koninklijke onderscheidingen

In zeer zeldzame gevallen werden VIPS en andere leden van de koninklijke familie met de hoogste klasse door de heersers/monarchen beloond met diamanten. Deze werden speciaal voor die gelegenheid op bestelling gemaakt. De turkse sultan stond er bijvoorbeeld om bekend dat hij van zulke luxe onderscheidingen hield en alle heersers over de hele wereld gaven hem zulke onderscheidingen. Ze worden tentoongesteld in het Sultanen Museum in Istanbul. Alle keizers van Frankrijk, inclusief Napoleon droegen zulke luxe orden.



Koning Willem I stelde op 30 april 1815 de Militaire Willems-Orde in en op 29 september in datzelfde jaar de Orde van de Nederlandse Leeuw. De traditie van de lintjes is dus al 200 jaar oud!

Koning Willem I bedacht de onderscheidingen omdat hij militairen of burgers die iets bijzonders hadden gedaan, wilde belonen. De eerste die in 1815 van hem een onderscheiding kreeg was zijn zoon, de Prins van Oranje, en tevens de latere Koning Willem II. Hij kreeg de onderscheiding vanwege het succesvol aanvoeren van het Nederlandse leger tegen Napoleon tijdens de Slag bij Waterloo.

In 1892 stelde Koningin Emma een derde ridderorde in: de Orde van Oranje-Nassau.

In de loop van de jaren was het niet meer zo duidelijk waarom iemand een onderscheiding kreeg in de Orde van de Nederlandse Leeuw en iemand anders in de Orde van Oranje-Nassau. Daarom werden er in 1994, na tientallen jaren vergaderen, nieuwe regels opgesteld. Sindsdien hebben de verschillende onderscheidingen weer een heel eigen karakter. Bovendien werd nog eens heel duidelijk vastgesteld dat iedereen een lintje kan verdienen. Het maakt niet uit of je heel rijk bent of van adel, of een belangrijke positie in de samenleving hebt. Waar het om gaat is dat je persoonlijk iets bijzonders hebt gedaan voor de Nederlandse samenleving. Iets waar we met zijn allen trots op zijn!

Grootkruis in etui Frankrijk WW1 Orde Legioen Eer 1870 Officierskruis Franse Onderscheiding Militaire Verdienste 1914-1918

Verzilverd en verguld grootkruis, versierd met emaille en aan sjerp, kruis van de orde van de witte adelaar, Polen, diameter 9.5 cm.

Grootkruis borstster van de Orde van St. Sava, centraal met Sint Sava in rood gewaad, zilvergehaltemerk op de keerzijde van de naald, gehalte 925/000, diameter 8 cm., gewicht 63 gram.

Verguld zilveren met emaille grootkruis, Frankrijk WW1 Orde Legioen Eer, 1870, Officierskruis Franse Onnderscheiding Militaire Verdienste 1914-1918

Lot van twee onderscheidingen, bestaande uit verguld zilveren Grootkruis, Orde van Leopold II, gehalte 800/000, Belgiƫ,

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?