Collectie Jan de Bruin

Danseres, gesigneerd en gedateerd '93 linksonder, olieverf op doek, 100 x 116 cm.

De interesse van Jan De Bruin in kunst is al vroeg ontstaan. Zijn vader was verfmaker en werkte regelmatig samen met schilders, waarbij hij zich vaak liet betalen in kunstwerken. Deze verzameldrang bleek een familietrek; Jan kocht van zijn eerste zakgeld een houtsnede van Matthieu Wiegman (1886-1971) uit 1926, getiteld Adam en Eva in het paradijs.

Na te hebben gewerkt als onderwijzer op Curaçao, werd hij biologiedocent in de Zaanstreek. Toch bleef kunst een centrale rol spelen in zijn leven. Samen met kunstenaar Jan-Kees Vergouw richtte De Bruin Galerie Bramkha op, welke landelijke bekendheid verwierf met lyrisch abstract werk. Zijn betrokkenheid bij kunst leidde uiteindelijk tot een carrièrewissel; hij werd directeur van Arti-Z, een stichting die bemiddelde tussen kunstenaars en bedrijven. Deze functie stelde hem in staat om zijn passie voor kunst en zakelijke expertise te combineren.

Jan Wolkers, 'Olga'

Aat Veldhoen, "Vogelvrouw"

In 1991 fuseerden de kunstuitleen de Zienagoog en Arti-Z tot Kunstcentrum Zaanstad, waar De Bruin directeur werd. Het centrum kende een bloeiperiode met honderden kunstenaars, duizenden kunstleners en vele zakelijke partners. In 2017 verhuisde het centrum naar het Hembrugterrein en werd hernoemd tot ARTZNSTD.

Na zijn afscheid van het Kunstcentrum bleef De Bruin actief in diverse culturele en maatschappelijke organisaties, waaronder het Jeugdcultuurfonds en de Hembrughappening. Hij is ook verbonden aan de Stichting Monet, waar hij bezoekers informeert over de periode waarin de impressionist Claude Monet in de Zaanstreek verbleef en werkte.

Jan de Bruin heeft gedurende zijn leven een belangrijke rol gespeeld in de Zaanse kunst- en cultuursector. Zijn brede betrokkenheid en visie op cultuur als verbindende kracht in de samenleving zijn terug te zien in zijn activiteiten, variërend van kunstverzameling tot beleidskritiek. Hij blijft zich inzetten voor de bevordering van kunst en cultuur, zowel lokaal als regionaal. Het is voor ons dan ook een enorme eer een gedeelte van zijn kunstcollectie aan te mogen bieden in onze aankomende Lenteveiling. De kern van zijn collectie beslaat werken van Jaap Stellaart (1920-1992). Met deze kunstenaar deelde De Bruin niet alleen een werkrelatie maar ook een innige vriendschap. In de loop der jaren heeft De Bruin zo'n 225 werken van de kunstenaar aangekocht. Andere werken uit de collectie zijn onder meer van de hand van Jan Sierhuis (1928-2023), Kees Salentijn (1947-), Jan Wolkers (1925-2007), Sam Middleton (1927-2015) en Anton Heyboer (1924-2005), welke in onze Lenteveiling 2025 zullen worden aangeboden.

Arnulf Rainer, 'Selbst mit Bart'

Theo Kurpershoek, Stilleven met hoed en fruitmand

Corneille, Zonder titel

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?